0 256-32-558 info@nhec.md
or. Costești,r-l Rîșcani, RMMD-5617

Articole de presă

FEIE-UTM: parteneriat cu Nodul Hidroenergetic Costești

Facultatea Energetică şi Inginerie Electrică (FEIE) a Universității Tehnice a Moldovei a încheiat luni, 25 octombrie 2021, un acord de colaborare cu Nodul Hidroenergetic Costești (NHEC), care prevede dezvoltarea relațiilor de parteneriat dintre părți atât în procesul de studii, cât și pe plan economic.

Semnarea acordului a fost precedată de un amplu dialog dintre decanul FEIE, conf. univ., dr Victor GROPA, și administratorul NHEC, Igor CIBOTARU, cu privire la proiectele de dezvoltare a hidrocentralei de pe râul Prut, care produce energie electrică regenerabilă.
Dialogul a continuat deja în laboratoarele Facultăţii, în cadrul vizitei ocazionate de semnarea acordului. S-a discutat despre planurile de viitor – cu expertul UNIDO, dl Nicolae SOLOVIOV, dar şi despre cele 6 start-upuri participante în Acceleratorul PowerTech – cu dna Maria NEMCIUC, manager programe antreprenoriale, TEKWILL.
Nodul Hidrotehnic Costeşti–Stânca şi lacul de acumulare a fost construit în anii 1973–1978 pe râul Prut, în dreptul localităţilor Costeşti (raionul Râşcani) şi Stânca (judeţul Botoşani, România). Au fost instalate câte o turbină (ПЛ-40 şi generator de tip ВГС 525/100-32) din partea moldovenească şi din partea română, cu puterea de 16 MW fiecare.